Brein Onderhoud

Soms heb ik een chaotische dag. Of misschien wel vaak, haha. Hoe dan ook, er komen dan allerlei dingen tussendoor en alles loopt kriskras door elkaar. Ik vergeet dingen die ik had willen doen en doe dingen die ik niet hoef te doen. In mijn hoofd is het een soort brij van allerlei gedachten en signalen door elkaar.

Fascinerend hoe het brein werkt. De hele dag door worden honderdduizenden keuzes gemaakt en verbindingen gelegd. Hoorde een christelijke neurowetenschapper vertellen hierover.

Elke gedachte die binnenkomt en binnen blijft komen, maakt fysiek in je hersenen structuren aan. Hoe meer aandacht je hebt voor een bepaalde gedachte, hoe meer het groeit. Ze liet zien dat positieve gedachten en waarheden goed waren voor je hersenen en gestel. Gezonde structuren werden opgebouwd en goede chemische stofjes geproduceerd. Maar ook dat bepaalde negatieve gedachten, schade toebrachten aan je fysieke hersenstructuren. En van daaruit tot lichamelijke klachten kan leiden. Best wel handig om dus je gedachteleven is te onderzoeken. Welke gedachten geef je vooral aandacht?

Wanneer je jezelf vaak vergelijkt met anderen en als die ander wil zijn, denk je ten diepste dat je niet goed genoeg bent. Begint misschien als een zaadje, maar wordt een struik, een boom en vervolgens een heel bos in je hersenpan. Wanneer je jezelf de hele tijd slaat, ontstaat er letterlijk schade in je hersenstructuren. Je unieke persoon wordt eigenlijk lamgelegd.

Zie nu een beeld voor me met groene, verwilderde takken die uit mijn oren steken. Met bladeren en kerstballen eraan. Een beetje als die boom die voortkomt uit dat mosterdzaadje, waar de vogels zich in kunnen nestelen. Heel creatief bedacht van mijn brein. Haha, ik denk dat Jezus die toch iets anders bedoelde.

Wanneer ik de waarheid schrijf op mijn hart, of op mijn brein dus, heeft dat positieve gevolgen. Wanneer ik goede gedachten toelaat, dat ik compleet ben door Jezus en mij niks ontbreekt, ontstaan er fysiek goede hersenstructuren. Je gaat denken in overvloed. Je unieke persoon komt dan echt tot leven.

Je hebt twee fonteinen die je aandacht trekken. “Kom hier!”, roept de donkere fontein. “Drink maar lekker van jij-wordt-tekort-gedaan. Blijf lekker drinken, er is slachtofferdrank in overvloed.” Of: “Drink en geniet van de dingen die je niet hebt. Tekort in overvloed.” (Hmmm, van deze zinsnede raakt mijn brein wel wat in de war. 😉 )

De levensfontein probeert ook mijn aandacht te trekken. Die flirt gelukkig ook met mij. “Kom, hier!” Hij verleidt met tedere en echte liefde. Het is de stem van Jezus. “Drink maar lekker van jij-bent-compleet-in-Mij. Blijf lekker drinken, er is bij Mij volmaakte liefde en vrede in overvloed.” De stem van de hemelse waarheid van liefde en overvloed. Hemelse gedachten over jouw ware identiteit. Blijf je brein voeden met die gedachten. Dat doet je goed!

Verder, broeders, al wat waar is, al wat eerbaar is, al wat rechtvaardig is, al wat rein is, al wat lieflijk is, al wat welluidend is, als er enige deugd is en als er iets prijzenswaardigs is, bedenk dat.

Bericht ontvangen wanneer er een nieuwe column verschijnt? Schrijf je in!

1 gedachte over “Brein Onderhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.