Gevoelstemperatuur

Denk terug aan vorige week vrijdag. Zit in de stralende zon die vrolijk naar binnen schijnt. De gevoelstemperatuur achter het raam zo’n 25 graden. Dit beweegt mij om mijn sjaal om te laten doen, de deur open te zetten en vlak voor de deuropening in de zon te zitten. Ergens gelezen dat de feitelijke temperatuur -4 bedraagt. De zon brandt heerlijk op mijn huid. Gevoelstemperatuur zo’n 15 graden. Ogen dicht, heerlijk. Dan schuift er een wolk voor het licht. Ineens voel je die wind. Mijn tropische eiland verandert plotseling in een ijsschots! Brrrr. De gevoelstemperatuur zakt door zijn voegen en daalt tot ongeveer -25. Hmmm, misschien toch iets te overmoedig.

De belangrijkste factor bij het bepalen van de gevoelstemperatuur is de wind. Hoe harder het waait, hoe kouder het aanvoelt. Het KNMI werkt met een bepaalde methode, waar met behulp van een tabel wordt berekend hoeveel warmte je lichaam verliest door de kou en de wind. Opmerkelijk dingetje wat niet wordt meegerekend: de ZON !! Ehm, hebben ze die gele bol over het hoofd gezien?

Mijn innerlijke gevoelstemperatuur is ook niet altijd in overeenstemming met de werkelijkheid. De gevoelsthermometer is grillig. Wanneer ik op een sfeervol terras zit, iemand wat aardigs tegen mij zegt of ik gewoon een lekker dagje heb, dan waait er een warm briesje. Mijn gevoelstemperatuur is aangenaam. Als ik een teleurstelling heb, voel ik zo’n koude stroom en is mijn gevoelstemperatuur als die ijsschots. Gelijk heel anders. Wil natuurlijk een goed gevoel hebben, maar laat ik mij leiden door de gevoelstemperatuur?

Het gevoel wordt gestuurd door de waarneembare temperatuur: de omstandigheden. We leven niet in ontkenning. Een ziekte of een gemis is er nou eenmaal en is ook echt niet leuk. Dat beïnvloedt de gevoelstemperatuur als een aanhoudende bitterkoude oostenwind. Of een mooie zegening die je toevalt als een warme zuidenwind. De zichtbare dingen zijn er nou eenmaal, maar laat ik mij leiden door de waarneembare temperatuur?

Aardig geschreven, Dick, al zeg ik het zelf. Of vergeet ik een opmerkelijk dingetje?…. De ZON !!

Het meerekenen van de ZO(O)N als stabiele factor heeft een significant effect op je gevoelstemperatuur. Noem het de hemelse temperatuur. De ZON van 100% pure liefde van de Vader en ZOON schijnt continu. Altijd stabiel. Of je het nou voelt of niet voelt. Of je iets positief of negatiefs waarneemt. Wat je omstandigheden ook zijn. In hoeverre reken ik de ZO(O)N mee? Laat ik mij leiden door de hemelse temperatuur?

Ik ga het liefst all-in.

Geloof is als een thermostaat. Wanneer je gelooft dat je minderwaardig bent, altijd naast de pot piest of altijd iets moet bewijzen om geliefd te zijn, beïnvloedt dat jouw levenstemperatuur: je gelukstemperatuur, waarneembare temperatuur, relatietemperatuur, gevoelstemperatuur, etc. Echter, als je gelooft dat je vol passie, 100% en onvoorwaardelijk geliefd bent, heeft dat een positief effect op alles. Zelfs in omstandigheden die niet om aan te zien zijn, vind je daar die kracht van echte liefde, die alles ondervangt. Die liefde draagt en gaat veel dieper dan je gevoel. Geloof in die hemelse temperatuur van de ZO(O)N. Laat je leiden door die temperatuur! Je zult merken dat het een positief effect heeft op je gevoelstemperatuur. We leven niet in ontkenning. Gevoel mag en moet er zijn. Maar laat de ZO(O)N erbij!

Bericht ontvangen wanneer er een nieuwe column verschijnt? Schrijf je in!

2 gedachten over “Gevoelstemperatuur

 1. Zo is het Dick!
  Maar wel mooi dat juist jij dit durft te zeggen.
  Dat geeft mij weer een boost om te zien hoe sterk de boodschap is die we omarmen.
  Zelfs in onze meest barre omstandigheid.

  Dank u Jezus voor uw verlossing aan het kruis.
  Je bent een kanjer Dick

  Liefs
  Jack

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.