Hapje en Drankje

Waan mezelf op een feestje, hangend op een loungebank op een terras. Sfeervol. Zonnetje. Gezelligheid. Gevoel van liefde. Mij ontbreekt niets. Ben in een relaxte mood. Terwijl ik geniet van het levensfeest, komt er een een bediende voorbij met een houten dienblad. Getooid in een ouderwetse dienstmeid-outfit. Het dienblad vol met kleine glaasjes met een roze drankje. “Wilt u een heerlijk drankje?”

Daarnet werd mij nog een hemels hapje geitenkaas met honing aangeboden. Onvoorwaardelijke liefde en overvloed. Geniet nog steeds na. Ach, doe eens gek. Het roze drankje ziet er goed uit. Zonder veel moeite heb ik een glaasje aangenomen. Het glaasje drink ik in één keer leeg. De smaak is lekker zoet. Na een paar minuten, merk ik een droge nasmaak die wat bitter is. De heerlijke smaak van weleer lijkt een beetje weg. Zo worden verschillende hapjes en drankjes aangeboden, maar deze nasmaak blijft wel heel lang hangen en dat roze spul fietst irritant genoeg er steeds doorheen.

Je bent geliefd en goed genoeg. Je hebt het goed en geniet van al het blijvende lekkers wat in overvloed wordt aangeboden. Echter, soms moet je nee zeggen tegen bepaalde dingen die er oh zo aantrekkelijk uitzien. Zo nu en dan komt er een dienblad voorbij met “irritatie-aan-die-ander” cocktails. Of dan worden er weer frustratie-stokjes aangeboden met stukjes vervelende omstandigheden. Regelmatig champagneglazen met “tekort” bubbels of zorgen-wraps met angst vulling. Wat te denken van roddel-hapjes en oordeel-fruit. Oh, en niet te vergeten die halal geslachte “arme-ik” burger.

Deze gerechten worden vaak aangeboden. Ze zijn heel makkelijk aan te nemen, en juist daarom zo onherkenbaar. Als een undercover cyber-agent die probeert in te breken. Nou ja, onherkenbaar? Het is eerlijk gezegd nog erger, haha, want eigenlijk weet ik het wel en toch laat ik het gebeuren. Met ogen open. Voor mijn neus. De beveiliging is vaak niet op orde. Too easy. Er wordt geprobeerd om mijn systeem te hacken. Terwijl ik denk dat het onschuldig is en het maar een beetje laat gebeuren, hebben die gerechten uiteindelijk het doel om mijn stemgedrag te beïnvloeden, mijn systeem te infecteren en mijn identiteit te ontwrichten. Ja, om mijn vreugde en vrede te stelen. Je laat je beroven.

Hoe eerder je die invader herkent, tegenhoudt en aanpakt, hoe beter. Bepaalde gerechten kan ik beter niet aannemen. Zorg voor een goede beveiliging. Voorkomen is beter dan genezen. Leer wijs te zijn en nee te zeggen. Probeer het zo weinig mogelijk aandacht te geven. Bewaak je hart.

Een goede contra-spionage is ook wel handig. Herken de invader. Ontmasker het. Kijk even verder. Irritatie, frustratie of oordeel over anderen, kan je aannemen en cultiveren, maar uiteindelijk heb je toch echt alleen jezelf er mee. Een boemerangeffect.

En wanneer je er toch van hebt gesnoept. Ga gewoon in de counter-attack. Laat het los en ga gewoon weer naar de buffettafel en schep levensgerechten op. Neem die biefstuk van die onvoorwaardelijke liefde. Hef het glas van de vreugde. Eet weer van de die geitenkaas met honing. Geniet van die genade. Neem die zachte brownie van vrede. Geniet van de culinaire volheid van die zalmschotel a la Dick.

Bericht ontvangen wanneer er een nieuwe column verschijnt? Schrijf je in!

1 gedachte over “Hapje en Drankje

  1. Heel mooi geschreven Dick. Herkenbaar en ook mooi verwoord.
    Dankbaar voor de genade en vrede die we ontvangen.
    Gods Zegen voor jou Dick
    En succes je hebt schrijverstalent.
    Groeten Gert en Gerda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.