Passie

Van de week naar een voorstelling geweest: een combinatie van de Matthäus passion en de musical Jesus Christ superstar. Het was echt vet en mooi. Er werd vol passie gezongen, zowel klassiek als rock. Genoot ervan, en toch…… het kwam niet helemaal binnen.

Soms kan ik heel enthousiast reageren op dingen. Op andere momenten raken dingen mij niet altijd en lijken gevoelens een beetje “gewoon”. Zelfs als ik een hele gave voorstelling als dit meemaak, en veel mensen uit hun dak gaan, kan ik het wel aardig vinden, maar niet echt tot in mijn gevoel geraakt zijn en laaiend enthousiast reageren. Dat hoeft ook niet. Mijn moeder zei wel eens op dingen: Joh, je mag heus wel wat enthousiaster reageren, hoor. In mij ontstaat dan een dubbel gevoel. Alsof het een soort wet is, dat je bij bepaalde dingen uit je dak hoort te gaan. Ja, sorry, mijn gevoel is wat het is, denk ik dan. Aan de andere kant zou ik best willen dat dingen mij vaker, meer en dieper in mijn gevoel raken. Dat ik de liefde intenser en echt in mijn binnenste beleef.

Bepaalde gevoelsuitdrukkingen komen zo gewoontjes over. Betekenisvolle waarheden die worden genoemd, alsof een robot ze in mijn oor dicteert. Het gevoel ontbreekt. “Ja, het is waar” of “Ja, wat je nu zegt, zo denk ik er ook over. Klopt.” Soms wil ik even wat meer wakker geschud worden. Geef mij maar wat meer van die passie, zowel in het ontvangen en beleven. Ik wil die overtreffende trap, die overweldiging. Die liefdevolle hand die naar binnen grijpt en mijn hart stevig omhelst!!

Zo mag ik het horen! Door het nu al zo passioneel op te schrijven, begint mijn hart op toeren te komen! Vurige of furieuze liefde is wel een thema de laatste tijd. God is liefde, maar Hij is niet zomaar liefde. Hij is de overweldigende, extravagante liefde van een rennende Vader die bijna struikelt over zijn mantel en mij om de hals valt. Die vol verlangen van mij houdt. Hij heeft mijn zonden vergeven, maar niet met de hakken over de sloot. Nee, naar de rijkdom van zijn genade. De Bijbel spreekt van een overvloed van genade. Als een tsunami die mijn zonden volledig overtreft en wegvaagt. Of zoals The Message vertaling zegt: “But sin didn’t, and doesn’t, have a chance in competition with the aggressive forgiveness we call grace. When it’s sin versus grace, grace wins hands down.” Agressieve vergeving! Tegenover elke falen, staat een overvloedige, verpletterende waterval aan genade en liefde. Zo is Hij! Deze werkelijke overtreffende trap van liefde, vol gevoel en echtheid heb ik nodig om te horen en te ontvangen. Ze mag door mijn muren heen breken!

Het woord passie komt van het Latijnse woord passio, dat teruggaat op het woord pati, wat lijden betekent. In de oorspronkelijke betekenis van het woord verwijst passie naar het lijdensverhaal van Jezus. Vandaag is het goede vrijdag en hoor je het woord passie veelvuldig. Tegenwoordig wordt passie vooral gebruikt als hartstocht, als een sterke emotie, intense liefde of een hartstochtelijke liefhebberij. Passie in de vorm van hartstocht én lijden komen helemaal tot uiting in de liefde van Jezus voor mij.

Liefde die niet alleen energie geeft om een klein lampje te laten branden, maar is als de kracht van de zon om de hele aarde te belichten. Het breekt door de muren van mijn hart als een boor door graniet, om die kwetsbare plek in mij lief te hebben. Als een uithaal in je liefdeslied, vol inhoud en echtheid, met het risico vals te zingen. Bijna overdreven, maar de pure liefde bewijzend. Liefde die voor geen meter inhoudt, maar overrompelend en gretig erop uit is om mij buitensporig lief te hebben. Een verlangen die niet kan wachten om mij te omhelzen. Die mijn diepste pijn geneest en mij onvoorwaardelijke tederheid bewijst. Liefde die voor me opkomt, als een moederbeer die zijn jongen beschermt. Liefde die al mijn denken passeert, mijn hoogte in voelen overstijgt, waar gewoon geen woorden voor zijn. Als een waterval van teveel woorden, zoals deze column 😉 Compleet, all the way, hartstochtelijk, beschermend, vasthoudend, niet terughoudend, voor eens en altijd, alles gevend, opofferend, alles kostend, bereid zichzelf te geven.

Jezus gaf zich helemaal. Voor mij. Opofferende liefde. Hij die door het ergste vuur ging voor mij. Die mijn belang voor Zijn eigen belang stelde. Die door het ergste lijden ging. Zijn liefde die tot het uiterste ging. Voor mij…. Liefde die elke muur afbreekt die ik in mijn hartje nog omhoog kan houden. Dat is echte passionele liefde!

Bericht ontvangen wanneer er een nieuwe column verschijnt? Schrijf je in!

1 gedachte over “Passie

 1. Hoi Dick.

  Ontmoette je vader vanmorgen en die zei dat je columms schrijft.
  Heb er net een paar gelezen.
  Het maakte indruk op mij.
  Hartelijke groet ,
  Liefs Lieneke Urbach

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.