Zalmschotel a la Dick

De sappen tintelen in mijn mond. De kruiden geven mijn smaakpupillen een aangenaam bad. Mijn ogen dicht. Alsof de hemel open gaat. Een harmonieuze dans van ingrediënten. Die eerste hap van mijn eigen ontwikkelde recept geven mij weer die sensatie. Zalmschotel a la Dick. Meerderen in mijn omgeving vroegen het recept en waren enthousiast. Uitzicht op nog zoveel meer hemelse, culinaire happen doen mij zingen vanbinnen.

Benodigdheden: zalmfilet, zout en peper, tomaat, pesto, geitenkaas en witte wijn.
Bereiding: 10 minuten voorbereiding, 15 a 20 minuten in de oven.

Men neme een ovenschaal en vet hem in met olijfolie. Niet teveel, want we willen geen glibberig zalmpje, die verzopen wordt in een zee van olie. De zalmfilet leg je mooi neer, alsof hij aan het zonnebaden is. Zout en peper aan beide zijden. Niet teveel, maar zeker ook niet te weinig. Smaakvol, vol karakter en echt. Dat moet het zijn. De zalmfilet omring je met volle, mooi rode tomaten. Niet dat flauwe waterige, als iemand die veel woorden gebruikt, maar eigenlijk niets zegt. Nee, goed gerijpte, smaakvolle en doorleefde tomaten. De zalmfilet omringd door onvoorwaardelijke tomaten-liefde. Ja, liefdevolle tomaten, geen rotte tomaten. Zout en peper op de tomaten, want de smaak van de tomaten-liefde hoeft niet soft te zijn, maar sterk, vol karakter. Zachte heelmeesters…. Nou, ja, laat maar, haha, dat zou de smaak-vreugde aantasten.

De zalm heeft al kleur op zijn wangen. Maar we geven hem een groen maskertje van pesto. Een mooie dikke laag. Na jaren uitproberen, kom je er achter welke specifieke pesto het lekkerste is. Wat passend is voor mijn smaakpupillen. Pesto die mooi weer speelt, maar een chemisch ondersmaakje had. Of pesto die niet handig gekozen was, terwijl je het eigenlijk wel wist. Tot aan pesto die het perfecte basilicumgehalte had en het gerecht zijn ware identiteit liet onthullen. Dat het hart gezien wordt, waarbij de zalmfilet zichzelf kan zijn en zijn unieke aard naar boven komt. Hoogte en dieptepunten, om uiteindelijk uit te komen bij de meest passende pesto. Hier en daar nog een toefje pesto op de tomaten, en verder naar het spektakelstuk.

Het optreden, de kers op de taart, wat dit levensrecept tot een culinair hoogtepunt maakt: geitenkaas! Zachte geitenkaas in brokjes verdelen over de schaal. De smaak hiervan vermengt zich met alle aanwezige smaken en geeft het gerecht die hemelse touch. Als honing voor de ziel. Als een zacht zomers briesje. De touch of grace, die mij omarmt en liefdevolle energie geeft om te gaan bewegen. Die zelfs als het gerecht iets minder is gelukt, het naar hemelse kwaliteit brengt. Tot slot een drupje witte wijn in de schaal om de zalmfilet te laten genieten van een heerlijk stoombad. Gereed voor de oven.

Het was even oefenen met de baktijd. De zalmfilet moet niet te rauw zijn. Soms moet je even wachten op het juiste moment om uit te stappen. Te droog is ook niet lekker, als mosterd na de maaltijd. Nee, sappig, rijk, vol en overvloed mag je leven uitstralen. Fresh, speels en in de flow.

Je levensrecept ontwikkelt zich door de tijd heen. Gewoon leven, soms met vallen en opstaan, om uit te vinden wie jij bent. Bewegen, uitproberen en proeven. Vruchten die zich ontwikkelen. Verbeteren en ingrediënten toevoegen om jouw unieke culinaire levensgerecht te creëren. Mijn en jouw leven mag goed smaken. Aantrekkelijk en aangenaam. Voor jezelf en anderen. Een heerlijke geur en smaak.

Na 15 minuten in de oven (op 180°), komt mijn gerecht er subliem uit. Een lust voor de ogen. De aroma’s komen mij tegemoet. De zalm is mooi roze. De zachte geitenkaas heeft een klein gebruind bovenlaagje. Perfect! Genieten maar!

Proef en eet van jouw unieke levensgerecht. Laat het een culinaire en hemelse smaakervaring zijn. Geniet van jouw levensgerecht. Deel jouw recept en laat anderen van jouw culinaire gerecht meegenieten. Eet smakelijk!

Bericht ontvangen wanneer er een nieuwe column verschijnt? Schrijf je in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.