Geniet-Quota

“Hoe is het?” klinkt tijdens een verjaardag. Terwijl ik deze vraag (niet de persoon) eigenlijk de nek om wil draaien, pak ik het vertrouwde doe-boek erbij. “Goed. Ja, een beetje bezig met regeldingen, huis-tuin-en-keukendingen. Doe wat administratie en schrijf soms. Doe leuke dingen. Ja, ik ben vooral aan het genieten.” Vertel illustratief dat ik afgelopen week een barbecue-feestje had. Het zonnetje scheen, leuke muziek, gezellig kletsende mensen met een wijntje in hand. “Was gezellig. Echt genieten!”

Heb ik wel echt genoten? Vraag ik me wel eens af. Herken je dat, dat dingen wel de geniet-ingrediënten hebben, maar om nou volmondig te zeggen dat je echt hebt genoten, nou nee.

Voordat zo’n gezellig feestje begint, had ik verwacht dat ik heerlijk zou gaan genieten. Alle ingrediënten aanwezig. Echter, soms vind ik mezelf tijdens zo’n happening terug, dat ik het gevoel heb dat de gesprekken niet uit de verf komen. Dat mensen in mijn beleving nauwelijks aandacht voor mij lijken te hebben, dat de bitterballen op zijn, ik niet echt gelachen heb en net te laat ben voor de dansvloer. Haha, dat wil iedereen meemaken, Dick die los gaat op de dansvloer! (Zie Alors on danse.) Allerlei dingen die je geniet-gehalte bepalen. Heb ik mijn geniet-quota al gehaald?

Als ik hier teveel mee bezig ben, geniet ik niet ten volle. Een paar definities van genieten. Amuseren, genot, het ervan nemen, ontvangen, plezier aan iets beleven, zich verheugen, zich verlustigen.

Soms heb ik moeite om echt te genieten (ontvangen). Maar ik kom er achter dat echt genieten vanbinnen begint. Wanneer ik de onvoorwaardelijke liefde geniet, ik blij ben met mezelf, het gezellig is in mijn binnenste, ik van Hem geniet, ben ik niet zo bezig met de geniet-quota van buiten. Sterker nog, nu kom ik in de vrijheid om echt te genieten van alles om je heen. Ja, dan loop je al dansend op gouden straten.

Dan kan ik zelfs genieten van de kleine dingen. Ook al krijg ik dikwijls jeuk van deze uitspraak. Voor mij klinkt dat als een tegeltjeswijsheid, die singles lijken te gebruiken om hun dating-profiel op te vrolijken. Hmmm, misschien toch nog een klein jaloezie-issue’tje ergens. Ga het boek “Genieten voor Dummies”, toch maar eens aanschaffen, haha.

De sleutel van echt genieten zit vanbinnen. Probeer dit tegenwoordig tijdens zo’n feestje even binnen te laten komen. Even bewust genieten vanbinnen. Het werkt. Dan wordt het leven zoveel leuker! Dan neem ik het ervan!!

1 gedachte over “Geniet-Quota

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.