In your head

Genieten in de deuropening van een mooi nazomerzonnetje. Eigenlijk de lekkerste, omdat het warm is, maar toch niet te scherp. Terwijl ik mijn ogen dicht doe, waan ik mij op het water. Zie voor mij gekleurde waterboeien in rechte lijnen liggen. Ze vormen aparte lanen. Ik ga vooruit en zit in een sportroeiboot. Een skiff om precies (en bij de hand) te zijn. Mijn armen zijn volop in beweging. Eén, twee, één, twee… Bewust visualiseren. Roeien in mijn hoofd. De ene krachtige beweging na de andere om mijn weg in het water te vinden. In competitie. Het kost moeite, zweet, maar ik krijg er ook een flinke dosis energie van. Nog vijf minuten volhouden. Vaar op de tweede plaats en zie in mijn rechterbovenhoek dat degene voor mij nog tien meter voor ligt. In mijn hoofd besluit ik nog iets krachtiger te gaan roeien. Een schepje er bovenop, tegen de pijngrenzen aan. In de laatste halve minuut pers ik er echt alles uit. Toch kom ik uiteindelijk bij de finish twee meter tekort. Nadat ik over de streep kom, laat ik mijn lijf naar voren hangen. Uitgeput, alles gegeven, bijkomen en herstellen. Na twee minuten doe ik mijn ogen weer open. Ik voel dat ik diep ben gegaan. Ook voel ik een zeer voldaan gevoel, energie. Alsof ik weer wat sterkere armspieren heb gekregen. Wat heb ik deze tien minuten lekker gesport! Ik kan er weer tegenaan!

Iedereen heeft het over sporten. Op je voeding letten is één, maar bewegen is eigenlijk nog veel belangrijker. Sporten heeft veel positieve effecten. Voor je lichaam, maar ook voor je emotioneel welbevinden. Goed voor je gevoel van geluk en voldoening, voor je zelfvertrouwen. Het helpt tegen depressieve symptomen, het is goed voor je humeur. Helpt tegen stress. Goed voor je brein. Ga zo maar door! Klinkt aantrekkelijk. Nu ben ik positief en verwachtingsvol ingesteld. Dankbaar voor een diepe vreugde in mij die niet te beschrijven is. De aanwezigheid van Hem die altijd met een volle glimlach naar mij kijkt. Dat is mijn kracht en geeft mij een overvloed van positieve effecten. Daarbovenop een beetje sporten is natuurlijk wel leuk en nuttig. Ehm… Hoe kan je sporten als je spieren niet meewerken?

Onderzoek wijst uit dat ‘mentaal’ sporten, visualiseren in je hoofd dus, nog steeds veel dezelfde goede effecten oplevert. Dat is best cool. Je brein maakt dan alsnog veel van die positieve stofjes aan. Zit al allemaal sportprogramma’s voor mezelf te bedenken. Roeien leek mij wel leuk. En dan kijken wat het oplevert. Hierna ga ik even boksen proberen, want wil soms ook wat frustratie kwijt, haha. Hardlopen maar dan niet te lang, veel te vermoeiend. Ben toch een beetje lui, maar dan alleen in mijn fantasie 😉 Dacht ook aan het rijden in een formule 1 bolide. Hoor het race-geluid al in mijn oren en dan niet per ongeluk met ogen dicht gaan scheuren met die rolstoel.

Geloof heeft ook alles te maken met visualiseren. Verwacht, zie het al voor je! Geloof dat het voor jou is. Ben er van overtuigd dat visualiseren van positieve dingen sowieso helpt. Wanneer het donkergrijs is van de regen, visualiseer dan dat je op een tropische eiland in het zonnetje zit. Een vriendin zei laatst: “Visualiseer jezelf af en toe op de mooiste plekjes van de wereld. In je geest kun je alles! Als je alle kracht er maar volledig naar toe laat stromen.” Alle kracht gaat dus nog eventjes naar die roeibaan. Nog even goed mijn armspieren trainen. Vol geloof.

Bericht ontvangen wanneer er een nieuwe column verschijnt? Schrijf je in!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.