Satisfied?

Deze zomer een keertje niet op vakantie. In mijn fantasie zie ik het Spaanse strand voor mij, zwem ik in die heerlijke Middellandse Zee, eet ik tapas met welgenoegen en kan ik de sangria niet laten staan. Het gemis van even er tussenuit, uit de sleur, dringt zich aan mij op. Een volgend moment laat ik het weer relativerend los in de gedachte dat ik gewoon maar geniet van gezellige uitstapjes van het nu. Bovendien hoeft het vakantiegevoel niet af te hangen van het zijn op vakantie. Op het sangria-gevoel na, dan, haha. Hmm, maar wat had ik toch graag in die Spaanse sferen gezeten!

Dit is een interessant spel. NU tevreden zijn is belangrijk. Wanneer je continu rondloopt met de leegte van ontevredenheid, dan is het nooit goed genoeg. Dan ben je nooit echt blij. Echter, ontevreden zijn over onrecht, tekort op je bankrekening, een liefdesrelatie die steeds in conflicten ontaardt, een vervelende ziekte, een onvervulde droom of een terugkerende worsteling. Prima! Dingen mogen veranderen. De kunst van het leven:

Tevreden zijn met, maar geen Genoegen nemen met.

Fantastisch gevonden, Dick! Bravo. Klopt helemaal. Ben zeeeeer tevreden met deze stelling. Maar ergens denk ik dat mijn lezers hier geen genoegen mee nemen. Je kunt enorm spelen met deze stelling, dat is duidelijk. Het is geen tegenstelling, maar aanvullend op elkaar. Het is geen wipwap, maar eerder een springplank. Terwijl ik dit schrijf, land er steeds een irritante vlieg op mijn hand. Ik ben tevreden vanbinnen, maar zeer ontevreden over die klote vlieg die ik niet kan wegslaan. Ruik ik zo lekker?

Hoe kan je tevreden zijn in een situatie die nog niet naar tevredenheid is? Het hangt er van af waar de focus ligt. Continu tevreden zijn inside, staat los van de omstandigheden. Het is mogelijk. Alleen de onvoorwaardelijke liefde van God kan die hemelse tevredenheid geven. Happy onder alle omstandigheden. Mooie slogan die lijkt te komen uit die ergerlijke bamboe-onderbroek reclame. Dit hoeft echter niet te zeggen dat je hoeft te berusten in de situatie. Haal dat “be” er echt maar af. Juist vanuit die continue tevredenheid vanbinnen, kunnen en zullen situaties zich naar tevredenheid keren.

Geloof, vertrouw, ga er voor, neem geen genoegen, wees verbolgen over een situatie, werk toe naar meer kwaliteit…. maar vind je kracht in tevredenheid vanbinnen, in de altijd stabiele liefde van God.

Ja, nu ga ik echt even iemand inschakelen om die vlieg te vermoorden! Vol genoegen, hehe 😉

1 gedachte over “Satisfied?

 1. “Tevreden zijn met, maar geen Genoegen nemen met”

  maakt,
  dat je blijft verlangen…
  naar wat God voor je in petto heeft
  verlangen naar zijn plan
  en je eigen plan proberen los te laten…(een uitdaging!!)

  en daarin ook weer kritisch, reëel en liefdevol in te zijn…
  dat is tevreden zijn met
  maar geen genoegen nemen
  voor mij…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *