Ventileren

“Meneer, ventileert u wel goed?” is de vraag nadat ik met enige dramatiek de woningbouw heb gebeld. Veel te vochtig in huis, vocht bij de ramen en beginnende schimmelplekken op het plafond. Twee stoelen weg moeten gooien die onder de schimmels zaten. “Volgens mij wel. De mechanische ventilatie staat altijd aan, maar moet bekennen dat ik de roosters bij de ramen niet overal open heb staan.” Ben natuurlijk een koukleum en elk zuchtje wind bij het raam voel ik.

Van de week kwamen ze de mechanische ventilatie reinigen. Eigenlijk veel met ventilatie te maken. Een ventilatie-junkie. Beademingsventilatie, warmte ventilatie, mechanische ventilatie, computer ventilatie, biologische ventilatie… Mooi om te zien hoe ze een lang snoer met een snel ronddraaiend borsteltje in de afvoerkanalen duwen. Gekoppeld aan een soort boormachine. Zo gaan ze de kanalen langs om het schoon te maken. Daarna alles optimaal afgesteld. Vervolgens meten ze elke opening op de mate van afzuiging, met één of ander opvangapparaat, wat er uitziet als een megafoon… Jawel, de afzuigkracht gemiddeld met 20% omhoog!

Als ik in de flow zit en weet wie ik ben, voel ik mij heerlijk rustig vanbinnen. Maar als ik symptomen merk van onrust, stress, onhandige keuzes of mijn gedachten warrig zijn, is de vraag “Meneer, ventileert u wel goed?” Door mijn rustmomenten te zoeken en mijn zorgen, dingen of gedachten over te geven aan Hem, ben ik weer snel in een rustige flow. Soms ben ik echt verslaafd aan die rust vanbinnen. Laat mij maar een rest-addict zijn! Met een disclaimer voor de zekerheid: niet in de luie zin van het woord. Inside.

Maar soms zit ik in een trage fase. Hou van snelheid, ook al zouden velen dat betwisten, ahum. In zo’n fase wil het toch niet altijd lukken met de rust-ventilatie. Wordt wel iets rustiger, maar de afzuiging zit op een laag standje. In het denken over mezelf lijken schimmels te ontstaan. Mijn positieve verwachting lijkt donkerder te worden. Teveel vocht in mijn gevoel van vrolijkheid. Hmmmm. Tijd voor reiniging van de mechanische ventilatie.

Dus ik pak een boor met een ronddraaiend borsteltje. Vraag of de verzorging het via mijn oor begeleid naar mijn hersenen. Best relaxed, zo’n hoofdmassage 😉 Mijn gedachten mogen weer gereinigd worden van negatieve gedachten van tekort of “wie ben ik nou?” Stofophoping van oordeel naar mezelf.

Ik moet m’n gedachten weer laten reinigen door middel van de schoonspoelende waarheid dat ik onvoorwaardelijk geliefd en 100% oké ben. “Kijk met zachte ogen naar jezelf”, zou een vriend zeggen. Die liefde weer even goed ontvangen die de angst uitdrijft. Reinigingstechnieken genoeg. Doe wat bij je past, maar ontvang die liefde weer dieper in je systeem. Reinigen en goed afstellen. Dan gaat de dagelijkse afzuiging ook weer beter.

En vergeet erna niet die megafoon weer op je oor te zetten! Even meten of het afzuigingpercentage is gestegen. Vast wel 😉

Deze Kerst wens ik jullie en mezelf het geschenk van diepe rust en liefde toe.

 

Bericht ontvangen wanneer er een nieuwe column verschijnt? Schrijf je in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.